onze BIM-Evolutie

Hier wordt de ontwikkeling van de BIM-processen bij ENECA beschreven
De implementatie van BIM begon in 2016 op niveau 1, met architecten en installateurs. Toen werden de BIM-modellen gecreëerd met behulp van Autodesk Revit, maar om informatie naar andere specialisten te verzenden, werd er nog steeds het CAD-formaat gebruikt. Een van de hindernissen om 3D BIM voor alle disciplines te gebruiken, waren de standaarden voor het tekenwerk. Er waren nog niet genoeg mogelijkheden en flexibiliteit van de software om aan alle eisen van de normen te voldoen. Desondanks waren er veel voordelen van 3D BIM: visualisatie, automatische aanpassing van tekeningen, snel verkrijgen van materiaalhoeveelheden en de mogelijkheid om clashes met HVAC-specialisten te vinden.
Dit legde de basis om in 2020 voor alle disciplines in BIM te gaan werken. Toen werd de BIM-standaard ontwikkeld en de BIM-afdeling opgericht. De BIM-afdeling bestaande uit één BIM-manager, één BIM-coördinator en zeven BIM-masters voor elke discipline. Deze masters ontwikkelden de werkstandaarden in BIM voor hun specialiteit.


In 2021 werd de afdeling met een BIM-coder uitgebreid. Hij werkte aan de automatisering van de BIM-processen en creëerde de eerste versies van de Openings Manager.
Alle BIM-specialisten hebben hard gewerkt om de basis voor een soepele BIM-werkwijze te leggen. Er werden BIM-standaarden gecreëerd en de BIM-bibliotheek werd aangemaakt en voortdurend met nieuwe elementen aangevuld. Vanaf dat moment werden alle projecten in BIM uitgevoerd en bereikten we BIM-niveau 2. Toen hebben we ook onze BIM-werkwijze met 4D en 5D in ons pilotproject van de eengezinswoning in Zwitserland uitgebreid. Bij dit project hebben we verschillende 4D- en 5D-software getest.
In 2023 plannen we om met onze nieuwe klanten over naar BIM-niveau 3 te stappen en BIM voor zowel bouw- als facility management aan onze bestaande en nieuwe opdrachtgevers aan te bieden.
BIM-afdeling structuur
BIM-organisatie
BIM-afdeling structuur
De BIM-afdeling bestaat uit de volgende specialisten:
BIM-manager
De BIM-manager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van BIM-technologie bij ENECA. Hij is op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van BIM en stelt de roadmap op en plant de uitvoering van BIM-processen binnen de organisatie. Hij creëert ook contact met samenwerkingspartners en initieert de implementatie van BIM-processen.
BIM-coördinatoren
Er zijn algemene BIM-coördinatoren en GIS-coördinatoren bij ENECA. De algemene coördinatoren zijn verantwoordelijk voor het koppelen van gebouwmodellen, het beschrijven van het BIM-plan van aanpak en het communiceren hiervan naar het projectteam, het toetsen van gebouwmodellen (modelcheck en clashcontrol). Hij of zij maakt ook beslissingen over de modelbeheerstrategie en de informatie-uitwisselingstechnieken.
BIM-meesters
Elke discipline heeft een verantwoordelijke BIM-meester die op de hoogte is van de meest actuele ontwikkelingen in het vakgebied en deze vertaalt naar de operationele context van de organisatie. De BIM-meester creëert voorschriften en instructies voor de meest efficiënte BIM-processen binnen zijn of haar vakgebied.
BIM-modelleurs
De BIM-modelleurs creëren BIM-modellen en bereiden tekeningen voor voor alle projectfasen, van SO tot en met UO. Bij ENECA zijn er BIM-modelleurs voor de volgende disciplines:
  • Bouwkunde
  • Constructies (Revit)
  • Constructies (Tekla)
  • Automatisering en elektrotechniek
  • Werktuigbouwkundige installaties
  • GIS (Civil 3D)
Andere BIM-specialisten
Het opstellen van Revit-families vraagt om specifieke kennis en ervaring. Om maximale kwaliteit van het werk, maximale snelheid en efficiëntie te garanderen, heeft ENECA bij de BIM-afdeling BIM-specialisten in dienst die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van Revit-families.
BIM-ontwikkelaars
Bijzondere aandacht moet aan BIM-ontwikkelaars besteed worden die werken aan het verbeteren van de efficiëntie van het BIM-proces. Ze ontwikkelen plug-ins en scripts om routine processen te automatiseren en zorgen ervoor dat andere BIM-collega’s slimmer en sneller kunnen werken.
4D en 5D BIM-specialisten
In 2022 zijn wij met een nieuw traject begonnen, namelijk 4D en 5D. De functie van 4D en 5D BIM-specialisten is door onze bouwkostenadviseurs en bouwplanners vervuld. Ze werken met Bexel Manager om 3D BIM-modellen aan de kosten- en planningsitems te koppelen.